IJsland: het land op de grens van ijs en vuur

Zowel tijdens de schoolexcursie als in het klaslokaal

Zoals je wellicht al wist werk ik als lokale reisspecialist voor een bureau dat rondreizen verzorgt. Was je hier niet van op de hoogte? Lees dan eens ‘Ontmoet de blogger’. Ik laat mensen de ruige natuur en uitgestrekte landschappen ervaren. Ieder jaar verzorgen we een schoolexcursie, vlak voor het begin van de zomervakantie. Met een groep van 30 scholieren bezoeken we het nationaal park Þingvellir dat even buiten Reykjavík ligt.

Dit nationaal park is een ideale bestemming voor een excursie. Het landschap is zeer divers: geisers, watervallen, vulkanen, lavastromen, machtige rivieren en prachtige kustlijnen wisselen elkaar af. Ook dit jaar genoten scholieren en docenten van deze leerzame excursie boordevol actie.

Een modulair led lichtsysteem op basis van het slaap-waakritme

Na de excursie werd ik door de directeur van de middelbare school uitgenodigd om hun nieuwe verlichtingssysteem te aanschouwen. Dit systeem is afgestemd op het slaap-waakritme. De klaslokalen zijn voorzien van led lampen met verstelbare kleurtemperatuur; van koel wit tot warm wit licht. Hiermee wordt geprobeerd om de prestaties en de gezondheid van de leerlingen te verbeteren. Experts analyseren vervolgens de resultaten om na te gaan of dit verlichtingssysteem ook daadwerkelijk een positieve invloed heeft.

Als de scholieren ’s ochtends aankomen worden ze begroet door een koel wit licht dat hen energie verschaft voor de eerste les. Het koele witte licht regelt de productie van stress- en slaaphormonen. Het licht zorgt ervoor dat ze actiever worden gedurende de dag en pas moe tegen het einde van de schooldag. Dit heeft ook een positieve invloed op hun slaappatroon.

Later op de dag kan de leraar een focuslicht aanzetten voor het uitvoeren van een taak waarbij concentratie nodig is, zoals wiskunde of schrijfoefeningen. Koel wit en intensief licht verhoogt het concentratievermogen en de alertheid. Wanneer de leerlingen naar een verhaal van de leraar luisteren, creëert een warm wit licht een gezellige en ontspannen sfeer. De docent, die is getraind in het gebruik van dit geavanceerde systeem, maakt naar behoefte aanpassingen. Het systeem heeft ook een standaardinstelling: neutraal wit licht. Dit licht komt goed van pas tijdens standaard werkzaamheden.

Het modulaire led lichtsysteem wisselt van kleur volgens vooraf gedefinieerde of handmatige instellingen. De docent kan de kleuren eenvoudig op elkaar afstemmen. Dankzij zo’n systeem kun je losse led lampen vervangen of eraan toevoegen. Zo pas je het systeem aan naar jouw behoeften, met led lampen als: GU10 led, G9 led of G4 led. Elke ruimte of situatie is dan ook voorzien van de gewenste verlichting.

Het led lichtsysteem op deze school heeft een zeer hoge kleurweergave. De weergave is vergelijkbaar met die van de zon, veel hoger dan de minimale eisen voor schoolverlichting in IJsland. De zon produceert het meest natuurlijke licht dat we kennen. Hierdoor worden de kleuren echt en natuurlijk weerspiegelt. Dit maakt tekenen, lezen en schrijven makkelijker en prettiger.

Is jouw interesse in het effect van licht op het slaap-waakritme gewekt? Verdiep je dan verder in deze materie via dit artikel.