Versla winterdepressie met LED verlichting

In het eerste artikel werd al stil gestaan bij de koude en donkere IJslandse wintermaanden dat zijn weerslag heeft op de IJslanders. Sommige IJslanders lijden zelfs aan een winterdepressie. Uit onderzoek is gebleken dat licht een positieve invloed heeft op jouw humeur tijdens de wintermaanden.

’s Winters breekt er een depressieve periode aan die te wijten is aan de weersomstandigheden en het gebrek aan zonlicht. De symptomen van winterdepressie lijken op gewone aandoeningen: stemmings- en energieproblemen, vermoeidheid, verhoogde eetlust, verlangen naar koolhydraten, gewichtstoename, concentratieproblemen en slaapproblemen. Stemmingsproblemen en gebrek aan energie begint meestal in de herfst en kan tot de lente aanhouden. Voornamelijk vrouwen hebben hier last van: drie tot vier keer zoveel vrouwen als mannen hebben er last van.

Winterdepressie komt minder vaak voor in IJsland dan gedacht

Op het noordelijk halfrond neemt het aandeel van mensen die lijden aan een winterdepressie toe naarmate men noordelijker gaat. Dit komt overeen met minder uren zonlicht in de winter. Echter, IJslands onderzoek heeft aangetoond dat slechts 3,8 procent van haar bevolking lijdt aan een winterdepressie. De helft minder in vergelijking met mensen die op dezelfde breedtegraad wonen in landen als Noorwegen en Zweden.

Er zijn aanwijzingen dat winterdepressie erfelijk is en IJslanders die hier last van hadden trouwden mogelijk later en hadden minder kinderen. Dit kan verklaren waarom de aandoening minder vaak voorkomt in IJsland dan in andere landen op het noordelijk halfrond.

Winterdepressie bestrijden met lichttherapie

Verlichting, natuurlijk of kunstmatig, speelt een cruciale rol in het reguleren van onze biologische klok. Het is gebleken dat het ontvangen van voldoende licht gedurende de dag, vooral tijdens de winter, een gunstig effect heeft op stemming en mentale gezondheid.

Lichttherapie heeft zich bewezen als de meest effectieve behandeling voor het bestrijden van winterdepressie. In de loop der jaren is lichttherapie toegankelijker geworden voor een grotere groep mensen. Terwijl een paar jaar geleden alleen lichttherapie was in specifieke instituten en centra, gebruiken mensen thuis steeds meer licht apparaten. Zo’n apparaat zorgt meer natuurlijke kracht van daglicht om energie niveaus en stemming te verbeteren. Waarna men zich energieker en actiever voelt.

Bij lichttherapie wordt men tijdens een korte periode voor een aantal uren per dag blootgesteld aan een speciale lamp. Lichttherapie maakt gebruik van licht dat een zeer helder natuurlijk daglicht nabootst via heldere witte en zacht blauwe LED verlichting. De gebruikte lampen hebben een lichtopbrengst van tenminste 10.000 lumen. Een led lamp is zuinig en verbruikt vele malen minder energie dan een oude gloeilamp. Zonnebanken zijn ook in staat om een hoge lichtopbrengst te produceren. Lichttherapie via led lampen voorkomt blootstelling aan uv-straling in tegenstelling tot zonnebanken die gevaarlijk zijn voor de huid. Hoewel lichttherapie een veelgebruikte behandeling is, wil dit niet zeggen dat het bij iedereen werkt. Lees voor meer verdieping het literatuuroverzicht Winterdepressie en lichttherapie II.