Wonen in Reykjavik

Reykjavik is dé IJslandse trekpleister bij uitstek. De stad biedt alle culturele voordelen van een veel grotere plaats, ondanks dat het een van de kleinste hoofdsteden van Europa is. De stad heeft een verrassend levendig nachtleven voor diens grootte.

Volgens de lokale bevolking moet je in het centrum leven om de stad echt te kunnen waarderen. Hier vindt namelijk alle actie plaats. Alleen worden de populaire stadsgebieden steeds duurder. Bijna iedereen in de stad woont dan ook in appartementen. Zelfs huizen in de stad zijn veelal opgebouwd in appartementen. Huizen in Reykjavik zien er aan de buitenkant veelal traditioneel uit, toch is het interieur veelal modern en stijlvol.

Veel toeristen trekken het IJslandse binnenland in voor haar spectaculaire landschap en geothermische wonderen. Ook net even buiten de stad kan men volop genieten van flora en fauna. Het nationaal park Þingvellir ligt slechts 50 kilometer ten westen van het centrum van Reykjavík. In dit park zijn er volop vis-, wandel- en duikgelegenheden.

Het weer in IJsland

IJsland klinkt koud, maar het klimaat is niet zo onaangenaam als dat het lijkt. In de zomer heb je hier temperaturen tussen de 10 en 14 graden. De zomerdagen duren ook extra lang met gemiddeld 19 uur licht per dag. Tijdens de wintermaanden ligt de temperatuur net iets onder het vriespunt en de dagen duren extreem kort, met maar ongeveer 5 uur daglicht. Deze periode heeft zijn weerslag op de IJslanders. Veel van hen worden slaperig, somber, chagrijnig of zijn gewoonweg niet zichzelf. Sommige mensen raken zelfs depressief.

Winterdepressie bestrijden met licht

Uit onderzoek is gebleken dat licht een positieve invloed heeft op jouw humeur tijdens de wintermaanden. Overdag is het belangrijk dat je blootgesteld bent aan voldoende licht met een koele kleurtemperatuur. De juiste lamp om dit te realiseren is LED verlichting met een blauwachtige witte daglicht kleur. ˈs Avonds is het belangrijk om lampen te gebruiken die een laag aandeel blauw licht bevatten. De perfecte lamp om dit te realiseren zijn ledlampen met een roodachtige warm witte kleur. In het algemeen is het belangrijk om veel tijd door te brengen in de open lucht en zoveel mogelijk te profiteren van natuurlijk daglicht.

Het IJslandse klimaat beïnvloedt Scandinavische interieurstijl

Het IJslandse klimaat heeft ook de Scandinavische interieurstijl beïnvloed. Deze designstijl is onder meer herkenbaar aan het optimaal benutten van zonlicht. Om zich te weren tegen winterse dipjes is het verstandig om de instroom van natuurlijk zonlicht te optimaliseren. Daarom kiest men voor veel en grote ramen. Door de grote ramen wordt het zonlicht optimaal benut. Om het inkomende zonlicht verder uit te buiten gebruikt men voornamelijk wit voor muren en plafonds. In een Scandinavisch interieur valt dan ook weinig contrast te bespeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *