Wonen en werken in IJsland

In november 2003 kwam ik aan in IJsland en was ik qua kleding voorbereid op barre winterse omstandigheden: wanten, sjaal en twee truien. Het weer was veel beter dan verwacht: warm met enkele buien. Ik transpireerde dan ook hevig. Om half 4 ’s middags werd het al donker.

Een jaar voor mijn aankomst in Reykjavik leerde ik tijdens een vakantie in Portugal de liefde van mijn leven kennen: Soraia. In IJsland ging ik op zoek naar een baan in de reisbranche zodat ik er voor langere tijd kon samenwonen. Tot mijn geluk vond ik enkele maanden later een baan, voor de start van de zomer. Tijdens deze vakantieperiode is er ruimschoots werkgelegenheid te vinden.

Inmiddels werk ik als lokale reisspecialist voor een bureau dat rondreizen verzorgt. Ik laat mensen de ruige natuur, geisers, gletsjers en uitgestrekte landschappen ervaren. Toeristen kunnen hun reizen geheel aanpassen aan de hand van hun wensen en budget. In de zomermaanden werk ik van maandag tot en met zondag de klok rond. Buiten het drukste gedeelte van het seizoen is het heerlijk rustig. Dan heb ik alle tijd om mijn familie en vrienden in Nederland te bezoeken.

Vanwege de geografisch noordelijke ligging van IJsland verwacht je niet dat IJslanders een zeer relaxte houding hebben. Lukt het vandaag niet, dan gebeurt het morgen wel. Ik ben de IJslandse taal inmiddels machtig en vrijwel volledig geïntegreerd. Ik moest wel wennen aan de hoge prijzen voor eten en voornamelijk drinken in restaurants. Waar ik in Nederland regelmatig uit eten ging blijft een restaurantbezoek in IJsland beperkt tot één keer in de maand. Vooral de prijzen van drank zijn bizar hoog. Bij een bezoek aan Nederland neem ik dan ook regelmatig drank mee.

Aan de hand van artikels over wonen en werken in IJsland informeer ik andere Nederlanders die van plan zijn om ook naar IJsland te emigreren. Voor meer inhoudelijke informatie raad ik aan om een online bezoek te brengen aan het IJslandse multiculturele centrum.